Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tragédie na Slovensku: Těsně po zásahu se zřítil vrtulník záchranářů. Nikdo nepřežil

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Bratislava - Na středním Slovensku se v noci zřítil záchranářský vrtulník. Neštěstí podle slovenských médií nepřežil nikdo ze čtyř lidí na palubě. Trosky letounu našli pátrači kolem půl druhé ráno.

Ve Strelníkách u Banské Bystrice zasahovali záchranáři krátce před devátou hodinou večer. Na pomoc zraněnému letěl záchranářský vrtulník ATE s trojčlennou posádkou.

Podle portálu tvnoviny.sk začal mít pilot problémy hned po vzletu. Třicet sekund poté, co záchranáři zraněného člověka naložili a stroj vzlétl, se z vysílačky nejdříve ozvaly praskavé zvuky. Pak už se nikdo z posádky neozval.

Podle svědků ale vrtulník vzlétl a až po deseti minutách začal vydávat zvláštní zvuky. Pak se zřítil a do dalších deseti minut se ozval výbuch.

Na místo vyrazili policisté, hasiči i kolegové záchranáři, pomáhal i vrtulník ministerstva vnitra. Pátrání však ztěžovala tma a nepřístupný horský terén. Trosky letounu našli hasiči kolem půl druhé ráno.

Záchranáři tvořili popradskou posádku specializovanou na slaňování v těžko přístupných terénech. Pátrací týmy i ministr vnitra Robert Kaliňák už potvrdili, že nikdo z pasažérů tragédii nepřežil.

Posádku vrtulníku tvořili pilot Ján Rušin, lékařka Patrícia Krajňáková a záchranář František Bartoš. Zesnulým pacientem byl 38letý Ján M., který měl ve Strelníkách chatu. V osudný večer vyrazil na procházku v horách, podle informací slovenských médií si poranil nohu.

Ján Rušin (†50) patřil mezi nejzkušenější piloty ve společnosti ATE (Air Transport Europe), nalétal více než 4640 hodin. Součástí záchranářského týmu byl od roku 1995, bylo mu 50 let. Lékařka Patrícia Krajňáková létala v záchranářském vrtulníku od roku 2014. Bylo jí 46 let a měla tři děti. Záchranář František Bartoš působil v ATE nejdříve jako letecký mechanik, záchranářem byl od roku 2009. Bylo mu 32 let.

"Životy našich kolegů bohužel vyhasly právě při plnění svého náročného poslání, jímž byla pomoc a záchrana lidí v tísni. Za jejich nasazení a oddanou práci, kterou vykonávali s nejvyšší profesionalitou jim patří náš nesmírný vděk a uznání," vyjádřila ATE na svých stránkách soustrast.

Témata:  Slovensko letecké nehody Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy