Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poptávka po oslech roste. Niger zakázal jejich vývoz a porážku

Niger
Niger
Foto: Pixabay

Niamey (Niger) - Rostoucí poptávka po oslech v asijských zemích, především v Číně, ohrožuje populaci těchto lichokopytníků v Africe. Zákaz vývozu a porážek proto od srpna platí v Burkině Faco a nově také v Nigeru.

"Vývoz oslů, jejich masa a kůže je přísně zakázán," stojí ve vyhlášce zveřejněné ministerstvy chovu, obchodu, financí a vnitra. "Pokud by vývoz pokračoval, populaci (oslů) by to zdecimovalo," řekl mluvčí vlády serveru BBC.

Želatina vyrobená z oslí kůže se v Číně používá v tradiční medicíně jako afrodiziakum, ale vyrábí se z ní i krémy proti stárnutí. V některých regionech na severu Číny je oslí maso také ceněnou lahůdkou.

Zatímco v roce 2015 se z Nigeru podle místního listu Le Républicain vyvezlo přes sousední Nigérii asi 27.000 zvířat, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo už 80.000 kusů. Zvýšená poptávka zvedla cenu. Zatímco loni zvíře na nigerském trhu stálo v přepočtu 1600 Kč, nyní se prodává až za 41.000 Kč.

Osel je často jediným dopravním prostředkem pro miliony chudých zemědělců v Nigeru. Kvůli snadno prostupné hranici mezi Nigerem a Nigérií bude ale velmi obtížné zabránit zemědělcům, aby své osly za výhodnou cenu zpeněžili.

Témata:  Niger zvířata Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy