Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelské stíhačky zaútočily na syrskou armádu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael sice přímo nezasahuje do bojů na území Sýrie, konflikt se však židovského státu úplně nevyhnul. Izraelská letadla zasáhla pozice syrské armády, ze kterých vycházela střelba z minometů.

Izraelské letouny zaútočily v noci na dnešek. Reagovaly tak na předchozí palbu, která zasáhla Izraelem okupovanou část Golanských výšin. Armáda neupřesnila, jaký typ palby dopadl na izraelské území. Uvedla pouze, že nikdo nebyl zraněn.

Izrael chce zabránit tomu, aby se šíitská radikální organizace Hizballáh vyzbrojila raketami delšího doletu, kterými by mohla v budoucnu Izrael ohrozit. Hizballáh stojí na straně režimu Bašára Asada a s Izraelem vedl několik válek.

Větší část Golanských výšin Izrael obsadil před téměř půlstoletím po sedmidenní válce a později anektoval. Mezinárodní společenství tento krok neuznalo. Sýrie kontroluje na Golanských výšinách asi 510 kilometrů čtverečních, Izrael okupuje 1200 čtverečních kilometrů.

Témata:  Izrael Sýrie Hizballáh

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy