Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu propukly těžké boje. Taliban se snaží obsadit město Tarín Kút

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban pokračuje v ofenzivě na jihu Afghánistánu a rozpoutal boje ve městě Tarín Kút, který je střediskem provincie Uruzgán. Útok islamistů byl podle ministerstva obrany odražen.

Tarín Kút je třetí provinční středisko, na něž Taliban v krátké době útočí. Předtím se zaměřil na provinční centra provincií Kunduz a Hílmand - Kunduz a Laškargáh.

Útok v Tarín Kútu přinutil úřady požádat vládu v Kábulu o posily. Radikálové ráno obsadili a zničili všechna kontrolní stanoviště a obléhají policejní stanici. Informace o počtu obětí zatím nejsou k dispozici. Mluvčí provinčních úřadů ale řekl, že Tarín Kút, kde žije kolem 70 tisíc lidí, zřejmě brzy celý padne do rukou Talibanu.

Podle policejního velitele se mnoho policistů s radikály dohodlo a opustilo posty bez boje. Další z policejních zdrojů obvinil vedení městské správy, že ponechalo město napospas a uprchlo do bezpečí letiště, kde je vojenská základna.

Mluvčí ministerstva obrany Mohammad Radmaníš řekl, že armádní i policejní objekty, stejně jako sídlo rozvědky v Tarín Kútu, byly zabezpečeny. Pod vládní kontrolou jsou podle něj stále všechny strategické objekty a do Uruzgánu míří posily. Letectvo už zahájilo útoky, při nichž bylo podle mluvčího zabito několik členů Talibanu.

Taliban k dnešní střetům uvedl, že vybojoval nejméně sedm kontrolních stanovišť a obsadil věznici. "Proti nepříteli se nyní bojuje v ulicích," stojí v prohlášení.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy