Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande ve svém projevu naznačil, že se bude ucházet o znovuzvolení

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Francouzský prezident François Hollande se patrně bude na jaře 2017 ucházet o znovuzvolení. Kandidaturu sice oficiálně ještě nepotvrdil, jeho poslední slova ale mnohé naznačují.

"V příštích měsících či příštích letech nedovolím, aby byl zhoršen obraz Francie a její vliv," řekl Hollande v projevu na téma demokracie a terorismu.

Varoval také, že prezidentští uchazeči z řad krajní pravice či populistů očividně zamýšlejí zničit francouzský sociální model. Podle prezidenta to dokládají jejich ostré postoj. Exprezident Nicolas Sarkozy například řekl, že Francie musí být v odvetě za teroristické útoky nemilosrdná.

"Je svoboda přijít a odejít právní finesou? Je svoboda vyjadřování právní finesou? Je svoboda vyznání právní finesou? Je presumpce neviny, která je důležitá při vlastní obhajobě, právní finesou?" reagoval Hollande v projevu.

Hollande je podle aktuálních průzkumů nejméně populárním prezidentem poslední doby.

Témata:  François Hollande Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy