Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko pustí německé poslance na vojenskou základnu Inçirlik

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Vztahy mezi Berlínem a Ankarou se po krizi v minulých týdnech začínají lepšit. Turecko umožní začátkem října návštěvu německých poslanců na své letecké základně Inçirlik, odkud startují mimo jiné německá letadla k operacím proti Islámskému státu.

Ankara blokovala návštěvu německých poslanců i dalších činitelů od června kvůli rezoluci německého parlamentu, která konstatuje, že masakry Arménů Osmanskou říší byly genocidou.

Cestu na leteckou základnu tak museli zrušit státní tajemník německého ministerstva obrany Ralf Brauksiepe a skupina poslanců. Do areálu v posledních měsících Ankara z německých politiků pustila jen spolkovou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou.

Nyní Turecko podmínky návštěv uvolnilo. "Vítám, že turecká vláda souhlasila s plánovanou návštěvou výboru Spolkového sněmu pro obranu. S tímto rozhodnutím turecké vlády jsme o kousek dále," uvedl v reakci na krok Ankary německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD).

Jestli turecké rozhodnutí předznamená oteplení vzájemných vztahů, se teprve ukáže. Jisté je, že kroku Ankary předcházel krok Berlína, který v minulém týdnu zdůraznil, že rezoluce o arménské genocidě je právně nezávazná.

Témata:  Turecko Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy