Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se brání: Počet udělených řádů nedokazuje naši armádu v Donbasu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva - Skupina investigativních žurnalistů Bellingcat tvrdí, že výrazně vyšší počty udělených armádních vyznamenání po roce 2014 svědčí o přítomnosti ruských vojáků v bojových operacích na východě Ukrajiny. Moskva takové spekulace rezolutně odmítá.

Novináři ze skupiny Bellingcat tvrdí, že se od začátku bojů v Donbasu v násobcích zvýšil počet vyznamenání, která se v Rusku udělují výhradně za statečnost na bitevním poli.

Ruské ministerstvo obrany ale takové vysvětlení odmítá. Podle agentury TASS sice připouští, že se počet vyznamenaných v letech 2014-2016 skutečně "poměrně" zvýšil. Jde zejména o řády Suvorova a Žukova a o vyznamenání Za zásluhy v boji a Za odvahu. Důvodem ale prý není účast v operacích v Donbasu, nýbrž zvýšený počet prověrek bojeschopnosti ruských vojsk.

Ruské vojenské řády se podle ministerstva obrany neudělují jen za statečnost v reálném boji, ale i za vzornou bojovou přípravu a svědomité plnění úkolů.

Témata:  Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy