Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vzkazují: Bitva o Mosul musí začít co nejdříve

Armáda Iráku
Armáda Iráku
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Mluvčí amerických sil v Iráku John Dorrian dnes uvedl, že bitva o Mosul, který je pod kontrolou radikálů z Islámského státu, musí začít co nejdříve. Jen tak bude splněn záměr osvobodit město do konce roku.

Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho IS v roce 2014 bez boje ovládl. Irácká armáda ofenzivu proti IS v Mosulu připravuje několik měsíců, boje ale zatím nezačaly. Lidé v Mosulu se už začínají obávat následků bojů a desítky tisíc jich z města uprchly.

List The Wall Street Journal dnes napsal, že generál Stephen Townsend, který v srpnu převzal velení amerických vojenských operací proti IS, počítá s tím, že se o Mosul začne bojovat do začátku října.

"Chceme-li ten úkol dokončit do konce roku, musíme začít brzo," řekl Dorrian. Říjnový termín, o němž se zmínil Townsend, však nepotvrdil.

Přípravy v Iráku komplikuje tamní složitá vnitropolitická situace. Koncem srpna parlament vyjádřil nedůvěru ministru obrany Chálidovi Ubajdímu, který byl obviněn ze špatného nakládání s penězi určenými na obranu.

Témata:  Irák Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy