Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko začalo s vracením migrantů do Turecka

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Řecko dnes vrátilo do Turecka první odmítnuté žadatele o azyl v rámci migrační dohody EU s Tureckem z 20. března, která omezila příliv uprchlíků do Evropy.

Jedná se o čtyři Pákistánce a jednoho Egypťana, informoval dnes odbor pro migraci řeckého ministerstva vnitra. Řecko od jara už poslalo zpátky do Turecka asi 500 uprchlíků, kteří o azyl v zemi ani nezažádali - převážně v naději, že tak učiní až v jiném evropském státě, do kterého by se radši dostali.

Od března do Řecka dorazilo dalších více než 13.000 lidí, z nichž většinu se úřady snaží držet na ostrovech na východě Egejského moře, kam se uprchlíci dostávají z Turecka nejdříve.

Dalších více než 50.000 migrantů a běženců uvázlo v kontinentálním Řecku poté, co od března pro ně Makedonie uzavřela hranice.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes oznámila, že od začátku roku zařídila dobrovolný návrat 4285 těchto cizinců, zejména Afghánců a Iráčanů. Řecko se je snaží dostat do zbytku zemí EU na základě kvót dohodnutých členskými státy, a to přes odpor Česka, Slovenska a Maďarska.

Témata:  Řecko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy