Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pád vlády v Arménii? Premiér Abrahamjan nabídl demisi

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Arménský premiér Hovik Abrahamjan na dnešním zasedání vlády nabídl demisi. Podle zpravodajského webu ArmInfo premiér odstoupil, aby otevřel prezidentovi Seržovi Sargsjanovi cestu k vytvoření slibované vlády "národní jednoty".

Do funkce premiéra navrhla vládní Republikánská strana bývalého jerevanského starostu Karena Karapetjana, který nyní působí ve službách ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Počátkem srpna prezident Sargsjan občanům slíbil radikální změny v politickém životě země, které by měly být reakcí na vlnu protivládních protestů. Ty vyvrcholily v polovině července, kdy velká skupina ozbrojenců obsadila policejní služebnu v Jerevanu a zabila při tom policistu.

Nová vláda by měla rázněji řešit ekonomické problémy, do kterých se země dostala vlivem hospodářské krize ve spojeneckém Rusku. Sargsjan, který byl zvolen prezidentem v roce 2008, přivedl v roce 2014 zemi do celní unie s Ruskem a odmítl zvažované přidružení k Evropské unii. Mnoho Arménů ale soudí, že Moskva neodměnila Jerevan větší podporou ve sporu s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Témata:  Arménie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy