Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky lidí uvízly v lanovce nad Mont Blancem

V blízkosti Mt. Blancu zůstalo trčet nad zemí 45 turistů
V blízkosti Mt. Blancu zůstalo trčet nad zemí 45 turistů
Foto: www.wikipedia.org

Paříž - Zdánlivě příjemný pobyt v lyžařském středisku se může změnit v boj o život, když zůstanete trčet několik desítek metrů nad zemí ve stísněném prostoru lanovky. To se přihodilo turistům v pohoří Mont Blancu.

Pozdě odpoledne ve čtvrtek došlo v horském středisku Vallée Blanche v nadmořské výšce 3778 metrů k závadě na velkokapacitní lanovce, která spojuje známé vrchol Aiguille du Midi s Pointe Hellbronner. Cesta trvá nějakých třicet až pětatřicet minut a je oblíbená nejen turisty kvůli nádhernému výhledu na horské panorama. Míří sem i horolezci, kteří využívají letního počasí k výstupům na Aiguille du Midi.

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách došlo na lanové dráze k závadě, při které na trati uvízlo v kabinkách 110 lidí. Jak uvedl ministr vnitra Bernard Cazeneuve, příčinou byla blíže nespecifikovaná "technická závada". Podle nejmenovaného policejního úředníka z uvedené lokality k ní došlo v odpoledních hodinách (kvůli zákazu komunikace s médii nesměl příslušník uvést své jméno). Do horského střediska zamířili pracovníci první pomoci, vybavení přikrývkami, jídlem a vodou. 

Evakuace začala bezprostředně po incidentu, kdy se čtyřem vrtulníkům podařilo vysvobodit z uvázlých kabin 65 lidí. V 19:30 byly záchranné práce přerušeny, protože povětrnostní podmínky znemožnily další lety. Vysoko nad zemí tedy bude muset přečkat noc ještě 45 lidí, jejichž záchrana začne opět zítra v 7:15 minut, pokud budou příznivé podmínky pro let vrtulníků. K těmto pasažérům byli spuštěni záchranáři s vybavením, aby jim pomohli přečkat noc v kabinách.

Starosta města Chamonix Eric Fournier už odpoledne uvedl, že "v zásadě se není čeho obávat", navíc zdůraznil, že pomoc při vyprošťování uvízlých cestujících nabídla i italská strana. 

Témata:  lanovky Mont Blanc Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy