Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U syrského Halabu byl zabit vysoce postavený velitel radikálů

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - U syrského Halabu byl zabit abú Umar Sarákib, vysoce postavený velitel radikální skupiny Fronta dobytí Sýrie. Při náletu údajně přišli o život i další islamisté.

Fronta dobytí Sýrie je bývalou frontou An-Nusra. Ta změnila název na konci července, kdy údajně i přerušila své vztahy s Al-Káidou. Ozbrojenci, kteří mají svou baštu v provincii Idlib, jsou jednou z nejmocnějších radikálních skupin bojujících od roku 2012 proti syrskému režimu.

Podle zdrojů, které citovala agentura Reuters, se abú Umar Sarákib a jeho bojovníci nacházeli v úkrytu ve vesnici Kafr Naha západně od Halabu.

Radikálové nezveřejnili, která ze zemí za nálety stála. V Sýrii provádí letecké údery syrská armáda, která má podporu ruského letectva. Rovněž tam ale působí mezinárodní koalice pod vedením Spojených států.

Úmrtí Sarákiba a dalšího velitele jménem abú Muslim Šámí potvrdili také aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR).

Témata:  An-Nusra Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy