Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko zvažuje, že odloží volby nového prezidenta

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - 2. října se mají v Rakousku opakovat prezidentské volby, jejichž květnové výsledky ústavní soud anuloval. Kvůli novým problémům s obálkami se ale zvažuje, že bude hlasování odloženo.

Problémy způsobuje nekvalitní lepicí proužek na obálkách určených ke korespondenční volbě. Přitom platí, že pokud se po odeslání obálka s hlasovacím lístkem rozlepí, musí volební komise hlas prohlásit za neplatný, protože existuje možnost, že s lístkem po příslušném voliči manipuloval ještě někdo jiný. Problém by se mohl týkat až 1,5 milionu volebních obálek určených pro korespondenční volbu, které jednotlivé rakouské obce již obdržely.

"Pokud zřejmá chyba ve výrobě znemožňuje správně provést volby, pak je mou povinností jako nejvýše postaveného činitele volebního orgánu ihned zvážit odklad (hlasování)," uvedl dnes ministr vnitra Wolfgang Sobotka.

Ještě ve čtvrtek jeho resort tvrdil, že termín opakovaného druhého kola prezidentských voleb není možné posunout. Stejný názor měl i známý rakouský právník Bernd-Christian Funk, jiní odborníci ale odsunutí voleb naopak doporučili. Například podle ústavního právníko Heinze Mayera se Rakousko "řítí vstříc obrovskému problému a to znamená enormní riziko opětovného napadení platnosti voleb".

Témata:  Rakousko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy