Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce jsou na nic, tvrdí ruský poslanec. Má návrh, jak se vypořádat s KLDR

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - KLDR se po dnešním jaderném testu nedočkala pouze kritiky. Šéf branného výboru Státní dumy Vladimir Komojedov navrhl přijmout Severní Koreu do "jaderného klubu". Jako důvod uvedl neúčinnost sankcí OSN.

Za členy "jaderného klubu" se považují signatářské státy Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, které jimi oficiálně disponují, tedy USA, Rusko, Británie, Francie a Čína. Atomové zbraně vlastní i Indie, Pákistán a zřejmě Izrael, které ale smlouvu o nešíření nepodepsaly.

Komojedov prohlásil, že KLDR je třeba přijmout do jaderného klubu a na této půdě ji přesvědčit o nutnosti zastavení jaderných testů.

Podle bývalého velitele ruské Černomořské flotily je třeba "si sednout a dohodnout se". Korejskou otázku je podle něj možné vyřešit jen tím, že se "zruší izolace (KLDR) a začnou konstruktivní rozhovory".

Pouhé sankce severokorejský jaderný problém nevyřeší, řekl agentuře Interfax nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí. "Dnešní test ukázal, že sankce nejsou samospásné," uvedl zdroj.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy