Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do New Yorku se po 15 letech vrátila ikonická vlajka z 11. září

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

New York - Do New Yorku se po 15 letech vrátila vlajka Spojených států, kterou krátce po útocích z 11. září 2001 vyvěsila na troskách zřícených "dvojčat" trojice hasičů.

Osud vlajky, která nevysvětlitelně zmizela a po letech se stejně nevysvětlitelně objevila, ale dál zůstává záhadou, uvedla CNN.

Vztyčování vlajky nad troskami zachytil fotograf Thomas Franklin. Na snímku jsou hasiči George Johnson, Dan McWilliams a Billy Eisengrein, kteří předtím vlajku přinesli z jachty, které kotvila na řece Hudson nedaleko WTC.

Ukázalo se, že původně vztyčená vlajka zmizela jen několik hodin po vyvěšení. Na jejím místě se pak objevila nová, která byla chybně považována za tu originální. Když se ukázalo, že vlajka vyvěšená hasiči zmizela, začalo pátrání.

V listopadu 2014 se pohřešovaná vlajka nečekaně objevila v Everettu ve státě Washington. Na místní hasičskou stanici ji přinesl muž, který se představil jen jako vysloužilý mariňák Brian. Najít Briana se prozatím nepodařilo. Brian řekl, že vlajku dostal od vdovy po jednom z hasičů, kteří zahynuli při zásahu 11. září 2001. Tehdy přišlo o život 343 hasičů.

Znovuobjevená vlajka od té doby prošla řadou testů, jejichž cílem bylo ověřit pravost. Na elektrikářské pásce, která byla namotána na provaz ke zvednutí vlajky, se odborníkům podařilo najít DNA. Ta však podle analýzy nepatřila zmíněné trojici hasičů a ani majiteli jachty či lodní posádce.

Forenzní specialista William Schneck se zkoumání vlajky věnoval několik týdnů. Rovněž porovnával fotografie, na kterých byla na jachtě či nad troskami zachycena. "Provaz i vlajka byla v září 2001 vystavena prachu z trosek WTC," napsal v závěrečné zprávě.

Témata:  37145 vlajky USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy