Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO pochválilo Turecko za boj proti Islámskému státu

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ankara - Severoatlantická aliance vítá zvýšené úsilí Turecka v boji s radikály z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Dnes to po setkání s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

V boji se sunnitskými radikály je podle Stoltenberga klíčové poskytnout potřebný výcvik místním obyvatelům, aby dokázali s IS sami bojovat. Ankaru označil za "silného a váženého" člena aliance.

Turecká armáda 24. srpna vstoupila na syrské území a podle vlastního prohlášení společně se syrskými protivládními povstalci, které podporuje, vytlačila bojovníky IS od jižní hranice Turecka se Sýrií.

Stoltenberg dorazil na návštěvu Turecka už ve čtvrtek a to poprvé od červencového zmařeného pokusu o vojenský převrat v zemi. Generální tajemník aliance se před ministrem zahraničí setkal už i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem či premiérem Binalim Yildirimem.

Po čtvrtečním setkání s hlavou státu Stoltenberg uvedl, že Turecko se "může spolehnout na podporu NATO". Znovu také odsoudil pokus o puč v zemi. "Každý útok na demokracii v každé z našich (členských) zemí je útokem na základy naší aliance," uvedl. Ankara v minulosti několikrát Západu vyčetla nedostatek solidarity po zmařeném puči.

Témata:  Jens Stoltenberg Turecko Islámský stát NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy