Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea vyhrožuje světu. Mapa míst, kde může zaútočit

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Pchjongjang - Páteční jaderná zkouška KLDR byla nejsilnější ze všech, které Severní Korea doposud provedla. Test zbraně vyvolal bouřlivou diskuzi o tom, zda se klade jaderným pokusům KLDR dostatečná pozornost a jakou silou vlastně země disponuje.

Následný otřes po výbuchů měl sílu 5,3 stupně Richterovy škály, pokud by se jednalo o test jaderné bomby, odpovídalo by to podle agentury Jonhap přibližně 10 kilotunám, což by znamenalo, že KLDR svou sílu navyšuje. Lednový test měl sílu kolem 6 kilotun.

Co je ale také důležité, severokorejský režim disponuje podle Iniciativy pro nukleární nebezpečí (NTI) celou řadou raket, které jsou schopné jaderné bomby vynést do vzduchu a zasáhnout cíl na tisíce kilometrů daleko.

Nejvýkonnější balistickou střelou, kterou KLDR disponuje, je podle NTI raketa třídy "Kwangmyongsong" známá jako Unha-3 mod: 2. Jedná se o raketu, jejíž hlavní úkol by měl být vynášení satelitů na oběžnou dráhu. Raketa má být 30 metrů vysoká, v nejširším místě má 2,4 metrů. Portál NTI uvádí, že je raketa schopná vynést až 1000 kilogramů nákladu a to do vzdálenosti větší než 12 000 kilometrů.

Mapa dostřelu severokorejských raket

Předchozí verze Unga-3 měla o něco menší odhadovaný dolet kolem 10000 kilometrů, jinak je téměř totožná. Tato raketa úspěšně vynesla v prosinci roku 2012 satelit na oběžnou dráhu. KLDR se pokoušela o dosažení oběžné dráhy v dubnu 2012 a v roce 2009, oba pokusy skončily neúspěchem.

Další balistickou střelou je Taepodong-2, která je 29 metrů vysoká a do vzduchu dokáže vynést až 500 kilogramů materiálu. Podle portálu NTI je dolet mezi 6000 a 9000 kilometry.

První raketou ze série Taepodong je střela Paektusan. Jde o 24 metrů vysokou balistickou střelu, která náklad o hmotnosti až 200 kilogramů donese do vzdálenosti až 2900 kilometrů. Severní Korea disponuje i ohromným množstvím raket kratšího doletu ve velkém množství variant.

Protože je dolet nejsilnějších raket poměrně velký, brání se další země raketovými štíty. Příkladem může být obranný systém THAAD, který je určen k sestřelení balistických střel krátkého, středního i dlouhého doletu.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy