Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naděje na nové příměří v Sýrii: Co nového přinese?

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - Třináctihodinový páteční vyjednávací rusko-americký maraton přinesl naději na nové příměří v Sýrii. Má začít platit v pondělí večer místního času a připojit se k němu má syrská armáda i odpůrci Damašku.

Pokud klid zbraní potrvá několik dní, vznikne společné rusko-americké centrum koordinace dalších bojů proti teroristům v Sýrii.

V Ženevě v pátek příměří dohodli ministři zahraničí Sergej Lavrov a John Kerry. Vzniklo pět dokumentů, které sice nebyly zveřejněny, ale některé detaily jsou již známy. Rusko má podle agentury AP zadržet syrské letectvo a bránit mu v bombardování oblastí, v nichž působí oponenti Damašku, jejichž ochráncem je Washington. USA na oplátku pomohou v boji proti Frontě dobytí Sýrie, což je bývalá fronta An-Nusra, napojená na teroristickou síť Al-Káidu. Tato organizace působí na teritoriu v těsné blízkosti Američany chráněných odpůrců Damašku a její přítomnost tyto skupiny ohrožuje.

Kerry prohlásil, že skupiny, za nimiž stojí USA, budou vyzvány, aby se od Fronty dobytí Sýrie vzdálily. Kerry přiznal, že mezi Frontou dobytí Sýrie a "legitimní opozicí" existují nejasnosti, kvůli nimž bylo zmařeno původní letošní příměří, dohodnuté v únoru.

"Syrská vláda byla o této dohodě informována a je připravena ji dodržet," sdělil Lavrov. Podle syrské agentury SANA ruský ministr prohlásil, že se dohoda zaměřuje na oddělení "syrské opozice" od teroristů a vymezuje oblasti, v nichž budou na ozbrojené teroristy útočit výhradně ruské a americké letecké síly, avšak nikoli syrské letectvo. Lavrov také řekl, že dohoda počítá nejprve s 48hodinovým příměřím, které bude o stejnou dobu prodlouženo a pak bude následovat sedmidenní prodloužení. Potom bude ustaveno americko-ruské centrum, které bude koordinovat americké a ruské útoky na dohodnuté teroristické cíle.

"Musíme ty teroristy pronásledovat, nikoli bez rozlišování, ale strategickým a přesným způsobem," řekl Kerry. Varoval oponenty Damašku, že nebudou ušetřeni útoků, pokud se jasně neodpoutají od Fronty dobytí Sýrie.

Mluvčí syrské opozice dnes prohlásila, že bude-li příměří platit, pomůže to ukončit utrpení, jemuž jsou vystaveni civilisté.

Témata:  Sýrie Rusko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy