Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA došlo k brutálnímu útoku na muslimky a děti

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

New York - Protimuslimské nálady nejsou jen výsadou Evropy. Potýkají se s nimi i Spojené státy, kde došlo ve čtvrtek k brutálnímu útoku. Žena zaútočila na dvě muslimky a jejich teprve několikaměsíční děti. Informuje o tom stanice CNN.

Dvaatřicetiletá Emirjeta Xheliliová napadla ve čtvrtek v Brooklynu dvě ženy muslimského vyznání. Podle výpovědí se jim pokusila strhnout šátky z hlavy a poté je začala surově mlátit. "Udeřila ženy do obličeje a dále do těla. Při tom kříčela 'Tohle jsou Spojené státy Americké, buďte jako my," stojí ve zprávě, o útoku, kterou má CNN k dispozici.

Útočnice měla dále ženám nadávat. "Vypadněte z Ameriky, nepatříte sem!" křičela podle policejní zprávy žena. Podle úřadů také napadla dvě malé děti ležící v kočárcích, které ženy tlačily před sebou. Jedenáctiměsíční a patnáctiměsíční děti ale z útoky vyvázly bez vážných zranění, stejně jako muslimské ženy.

Krátce po incidentu útočníci policisté zatkli. V pátek ji bylo sděleno obvinění a okresní prokurátor čin popisuje jako zločin z nenávisti. Žena je obviněna trestných činů napadení, obecného ohrožení dítěte a obtěžování.

Po útoku se hlasitě ozvala Rada pro americko-islámské vztahy v New Yorku, která žádá spravedlnost. "Žádáme Okresní zastupitelství brooklynského úřadu, aby důsledně vyšetřilo tento hrůzný útok a rázně jej odsoudilo. Mělo by odeslat zprávu, že nenávistné útoky zaměřené na jakoukoli menšinovou skupinu nebudou tolerovány," prohlásil ředitel organizace Afaf Nasher.

"Žádáme mešity a islámské instituce, aby zvýšily bezpečnostní opatření, zejména o víkendu, kdy si bude národ připomínat 15. výročí teroristických útoků z 11. září. Právě toho mohou někteří využít jako záminky k útoku na americké muslimy," dodal. Organizace podle ředitele také zaznamenala v posledních měsících strmý nárůst antimuslimských nálad a útoků.

Témata:  USA muslimové útok

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy