Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko chce na Ukrajině zakázat ruské parlamentní volby

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev/Moskva - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vzkázal do Moskvy, že během parlamentních voleb v Rusku nebudou na ukrajinském území otevřena žádná ruská volební střediska.

Oznámila to v Kyjevě prezidentská kancelář. Parlamentní volby se v Rusku konají příští víkend, vysokým favoritem je vládní strana Jednotné Rusko.

V souladu se zavedenou praxí hodlá ruská ústřední volební komise otevřít hlasovací místa i v zahraničí, zejména v místech, kde žije větší množství ruských státních občanů. Týká se to hlavně bývalých sovětských republik včetně Ukrajiny.

Pro Ukrajinu je zvlášť citlivým regionem Krymský poloostrov, který Kyjev spolu s drtivou většinou států považuje za součást ukrajinského území. Po okupaci a následné anexi z roku 2014 ale fakticky kontroluje poloostrov Rusko, které se netají záměrem zorganizovat 18. září na Krymu parlamentní volby, stejně jako v jiných částech Ruské federace.

Hlasovací místa by ale podle Moskvy měla být otevřena i v Kyjevě a některých dalších velkých ukrajinských městech. I to ale Ukrajina odmítá s odůvodněním, že Moskva záborem Krymu porušuje mezinárodní právo. Rusko argumentuje tím, že urny budou umístěny na velvyslanectví a na konzulátech, které jsou z právního hlediska územím Ruské federace.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy