Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo v ohrožení? Přes 500 džihádistů je schopných zaútočit

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - V Německu se nachází kolem 520 radikálních islamistů schopných kdykoli udeřit buď jako členové útočného komanda nebo jako "osamělí vlci". V rozhovoru pro časopis Bild to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Dalších 360 lidí podle ministra podezírá policie z podpory potenciálních atentátníků. Německá veřejnost často skutky těchto lidí spojuje s mohutnou přistěhovaleckou vlnou, s níž přišlo do země kolem milionu uprchlíků ze Sýrie, severní Afriky a Asie.

"Hrozba teroru je dnes spojena se zahraničními komandy stejně, jako se zfanatizovanými osamělými vlky pobývajícími v Německu," řekl de Maizière. "Extremistická komanda tajně přicházejí do Evropy a v ústraní připravují své útoky, jak jsme to viděli v Paříži a Bruselu. Ještě těžší je ale odhalit fanatické osamělé vlky. Obě varianty bohužel pro Německo představují ohrožení," dodal ministr.

Německo se zatím vyhnulo krvavým atentátům, při nichž džihádisté útočili v sousední Francii a Belgii. V červenci se ale Islámský stát přihlásil k útoku ve vlaku nedaleko Würzburgu a v bavorském Ansbachu odpálil výbušniny ve svém batohu odmítnutý žadatel o azyl.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy