Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělorusové vyrazili k volbám. Hlasují o novém parlamentu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Minsk - Za mimořádně "aktivní a demokratické" označuje běloruské vedení volby, při nichž dnes voliči rozhodnou o novém složení dolní komory parlamentu. Podle běloruské opozice ale Minsk změní nanejvýš fasádu, podstata nedemokratického a autoritářského režimu se nezmění. Parlament má v Bělorusku podřízenou roli, prakticky o všem rozhoduje prezident Alexandr Lukašenko.

Podle evropských pozorovatelů byla předvolební propagace silně regulovaná státem, opoziční kampaň byla kvůli restrikcím prakticky neviditelná. Žádné běloruské volby Evropská unie zatím neoznačila za spravedlivé a demokratické.

Dlouholetý běloruský vůdce Lukašenko má podle opozičních médií zájem na vylepšení svého image v západním světě, kde je často označován za diktátora. Podařilo se mu dosáhnout zmírnění západních sankcí, zejména díky zprostředkování rozhovorů o skončení konfliktu na východě Ukrajiny. Ekonomika, stále založená na mechanismech ze sovětské éry, ale ztrácí výkonnost. Hrubý domácí produkt klesl loni o čtyři procenta.

O 110 míst v běloruském parlamentu se uchází 484 kandidátů, řadu opozičních kandidatur volební komise z formálních či neprůhledných důvodů k volbám nepustila. Ve volbách podle oficiálních zpráv kandidují zástupci devíti z patnácti úředně povolených politických stran. Do parlamentu se ale dostane jen velmi málo z nich, většinu poslanců tradičně tvoří formálně nezávislé osobnosti oddané režimu.

Témata:  Bělorusko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy