Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Bělorusku vyhraje Lukašenko a jeho nezávislí, tvrdí média

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při oslavách konce II. světové války v Moskvě.
Foto: kremlin.ru

Minsk - Účast na parlamentních volbách v Bělorusku je vysoká a celkově probíhají "vysoce organizovaně". V Minsku to dnes oznámila ústřední volební komise. Dnešní hlasování rozhodne o obsazení 110 míst v dolní parlamentní komoře.

Faktickým vítězem podle médií nepochybně bude prezident země Alexandr Lukašenko, jehož stoupenci kandidující jako "nezávislí" nejspíš pohodlně získají drtivou většinu v parlamentu. Opozice nemá příliš mnoho šancí.

Lukašenko odevzdal hlas v metropoli Minsku. Novinářům řekl, že běloruská opozice nehájí zájmy běloruského obyvatelstva, je vzdálená lidu a přiblížit se mu nechce. Opozice je zapotřebí, ale musí prý být konstruktivní. "Nesmějí bojovat proti všemu, jen aby jim ze zahraničních fondů něco předhodili," citoval Lukašenka minský tisk.

Běloruský prezident předpokládá, že po dnešních volbách Západ zruší sankce proti Bělorusku. Země Evropské unie a USA je zavedly v reakci na protest proti zatýkání běloruských disidentů a proti nedemokratickým metodám, díky nimž se Lukašenko drží u moci už přes dvacet let.

Témata:  Bělorusko Alexandr Lukašenko volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy