Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii má šanci. Hlásí se k němu povstalci i spojenci Damašku

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Na severu Sýrie dnes pokračovaly boje, i přes to, že má v pondělí začít platit příměří.

Povstalci z Halabu ho chtějí dodržet stejně jako spojenci Damašku Írán a libanonský Hizballáh. V operacích proti radikálům z Islámského státu (IS) na severu země pokračuje turecká armáda, která podle tureckých zdrojů zabila 20 členů IS.

Na příměří se dohodli v Ženevě ministři zahraničí Rusko a USA, jejichž země jsou do bojů v Sýrii zapojeny, avšak každá podporuje jinou stranu. Klid zbraní má podle zdrojů agentury AFP začít v pondělí v 18:00 SELČ a v první fázi má trvat 48 hodin, avšak počítá se s dalším prodlužováním. Příměří by mělo umožnit zásobovat obyvatele žijící poblíž bojiště, zejména ve městě Halab.

Dnes se ale bojovalo tam i v severozápadní provincii Idlib. V tamní stejnojmenném středisku bylo v sobotu zasaženo tržiště a o život tam přišly desítky lidí.

"Povstalecké skupiny vítají příměří a blížící se pomoc, ale k některým bodům mají výhrady... Jaké budou sankce, jestliže se syrský režim nepodřídí?" sdělil Zacharíja Malahifdží z jedné z povstaleckých skupin působících v Halabu. Podle něj se chytají skupiny bojující v tomto městě proti syrské armádě vydat k příměří společné prohlášení.

Témata:  Sýrie terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy