Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netříštěte síly, sjednoťte opozici, vyzval Navalnyj

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dnes vyzval kandidáty tří opozičních stran, aby v nadcházejících parlamentních volbách v moskevských obvodech sjednotili kandidátku.

Volby se v Rusku uskuteční 18. září a demokratická opozice v nich podle ruských médií nemá reálnou šanci na úspěch.

Navalnyj se obrátil na vůdce liberální strany Jabloko Grigorije Javlinského, šéfa pravicové strany Parnas Michaila Kasjanova a na Michaila Chodorkovského, zakladatele a vůdce opozičního hnutí Otevřené Rusko.

Nejméně ve třech moskevských volebních obvodech by podle Navalného měla opozice postavit společného kandidáta, aby získala alespoň několik zastupitelů. Navalnyj přímo doporučuje, kteří kandidáti by měli odstoupit a kteří zůstat.

Jeho poselství zveřejněné na internetu ale nemělo jednoznačný ohlas. Zatímco Kasjanov označil návrh za "zcela realistický", Chodorkovského Otevřené Rusko reagovalo ironickým odmítnutím.

Témata:  Rusko Alexej Navalnyj volby

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy