Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová trpí zápalem plic, ruší předvolební setkání

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - V USA se před prezidentskými volbami, které se budou konat 8. listopadu, už delší dobu spekuluje o zdravotním stavu demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Ta nyní kvůli zápalu plic zrušila předvolební návštěvu Kalifornie.

Během nedělního pietního shromáždění v New Yorku, věnovaného uctění památky obětí teroristického útoku ze září 2001, postihly Clintonovou mdloby. Její lékařka Lisa Bardacková později uvedla, že Clintonové byl v pátek diagnostikován zápal plic. Dodala, že Clintonovou po jejích problémech na shromáždění prohlédla a že se prezidentská kandidátka zotavuje.

Clintonová nedělní vzpomínkové shromáždění předčasně opustila. Cestou do přistaveného vozu se jí podle televize Fox News podlomila kolena, ztratila botu a do auta jí pomohli tělesní strážci.

Clintonová si v prosinci 2012 přivodila pádem otřes mozku, když ztratila vědomí. Podle lékařů šlo o následek žaludeční nevolnosti a dehydratace.

Volební tým prezidentské kandidátky amerických demokratů dnes uznal, že poskytl příliš málo informací o zdraví Hillary Clintonové, kterou ohrožuje zápal plic. Mluvčí osmašedesátileté političky, která se nyní léčí pomocí antibiotik, připustil, že informace měla veřejnost dostat dříve, a slíbil, že bude v příštích dnech zveřejňovat podrobnosti. Přijít s detailní zprávou o svém zdraví se chystá rovněž republikánský konkurent Clintonové Donald Trump, který dnes své rivalce popřál brzké uzdravení.

"Když se nad tím zpětně zamyslím, mohli jsme to zvládnout lépe, kdybychom rychleji poskytli více informací," řekl televizi MSNBC mluvčí Clintonové Brian Fallon. Podle něho se celý tým snažil zajistit, aby Clintonová byla v pořádku, místo aby někdo informoval veřejnost o jejím zdravotním stavu. První informace přitom říkaly, že jde o kolaps z horka a dehydratace, až později volební štáb připustil, že Clintonová má zápal plic. Tato diagnóza však byla jejímu okolí známa už v pátek.

Podle agentury Reuters jsou obavy o zdraví bývalé první dámy opodstatněné a dříve zlehčované Trumpovy výroky o její chabé fyzické kondici už nelze smést ze stolu.

Newyorský magnát, který v minulosti rád upozorňoval na údajné zdravotní problémy své soupeřky, dnes v rozhovoru pro televizi Fox News popřál Clintonové brzké uzdravení. "Doufám, že se dá dohromady, vrátí se do kampaně a uvidíme ji v předvolebních televizních debatách," prohlásil Trump. První debata kandidátů je plánovaná na 26. září.

Na otázku moderátora, zda má být zdraví tématem volební kampaně, Trump odpověděl kladně. "Minulý týden jsem sám absolvoval prohlídku a jakmile dostanu výsledky, zveřejním velmi, velmi podrobné údaje," slíbil sedmdesátiletý kandidát.

Clintonová zrušila dvoudenní cestu do Kalifornie, kde chtěla na svou kampaň získat další peníze při dárcovských večírcích. Neobjeví se ani v plánovaných talk show. Zotavení ze zápalu plic podle expertů trvá obvykle zhruba týden, může být ale delší v závislosti na průběhu onemocnění. V USA je zápal plic osmou nejčastější příčinou smrti.

Témata:  Hillary Clintonová USA volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy