Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko pokračuje v čistkách. Kvůli separatistům sesadilo kurdské starosty

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecká vláda pokračuje v tažení proti Kurdům a dala sesadit starosty 28 obcí na jihovýchodě země. Prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že má důkazy, že místní politici spolupracovali se separatisty.

Odvolaní starostové byli většinou zvoleni za opoziční prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), kterou vláda považuje za politické křídlo kurdských separatistů ze Strany kurdských pracujících (PKK).

Ve čtyřech případech šlo údajně o sympatizanty hnutí duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara považuje za zosnovatele červencového pokusu o puč.

Výměna následuje poté, co turecký prezident ve čtvrtek prohlásil, že tažení proti zaměstnancům ve státní správě se nyní zaměří na příznivce kurdských separatistů. Dosud byly popřevratové čistky cílené na lidi, které režim označil za stoupence Gülenova hnutí.

Čistka mezi starosty vyvolala v řadě měst na jihovýchodě země střety demonstrantů s policií. Krok vlády kritizovaly i USA.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Kurdové

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy