Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protiuprchlická AfD sílí. Nový průzkum ale ukázal zásadní věc

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Protiuprchlická strana Alternativa pro Německo (AfD) sice posiluje, jak například ukázaly nedávné volby v Meklenbursku, stále ale existuje velmi početná skupina lidí, pro které je tato partaj nevolitelná.

Ukázal to průzkum veřejného mínění, který zveřejnil magazín Spiegel. Na otázku, jestli si dokážou představit, že by při volbách do Spolkového sněmu hlasovali pro AfD, odpovědělo 67 procent dotázaných určitě ne, dalších devět procent pak pravděpodobně ne. Volbu strany si určitě dokáže představit devět procent voličů, dalších 12 procent možná.

AfD pro řadu voličů nepředstavuje skutečnou alternativu tradičních stran. Je také možné, že se do budoucna velká část hlasů pro AfD ukáže jako protestních, tedy takových, které jsou spíše než skutečnou podporou politiky AfD varováním vládním stranám.

Právě pokračování spolkové vlády velkých stran CDU/CSU a SPD považuje většina dotázaných za dobré řešení pro Německo. Tuto koalici podpořilo 55 procent Němců, pro koalici složenou z CDU/CSU a zelených se vyslovilo 41 procent lidí.

Podle 28 procent Němců by se uprchlická politika měla zásadně upravit, dle 54 procent částečně. Jen 15 procent dotázaných uvedlo, že by se měnit neměla.

Témata:  AfD Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy