Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jihočínském moři začalo cvičení ruského a čínského námořnictva

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Peking - V Jihočínském moři dnes začalo společné cvičení ruského a čínského námořnictva, bude trvat osm dní. Peking zdůrazňuje, že manévry nejsou namířeny proti žádnému konkrétnímu nepříteli.

Podle agentury AP jsou manévry důkazem stupňující se spolupráce mezi armádami obou zemí.

Rusko-čínských manévrů se zúčastní hladinová plavidla, ponorky, vrtulníky a letadla startující z lodí, obojživelná obrněná vozidla. Zapojí se do něj členové námořnictva obou zemí, kteří budou provádět cvičení s ostrou palbou, sdělilo v neděli čínské ministerstvo obrany.

Podle ruských médií bude do manévrů zapojeno 18 plavidel, 21 letounů a více než 250 příslušníků námořní pěchoty z obou stran. Mezi plavidly budou torpédoborce, křižníky, ruská bitevní loď či zásobovací lodě.

Účastníci manévrů budou plnit obranné a záchranářské úkoly, nácvik protiponorkových operací a simulované obsazení nepřátelského ostrova příslušníky námořní pěchoty obou stran.

Jihočínským mořem vedou významné námořní trasy a pod jeho dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Čína v oblasti pokračuje v budování umělých ostrovů, na kterých zřizuje letištní dráhy. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře odsuzují.

Témata:  Čínská lidová osvobozenecká armáda Ruská armáda Čína Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy