Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová trpí epilepsií, postihly ji i mdloby. Zhoršuje se její stav?

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Výroky republikána Donalda Trumpa o chabé fyzické kondici demokratky Hillary Clintonové (69) už nelze brát na lehkou váhu, poznamenala agentura Reuters. Už dříve se spekulovalo, že kandidátka Demokratické strany na prezidentku trpí epilepsií, teď se řeší její mdloby při pietě k uctění památky obětí 11. září.

Clintonová v dusivém vedru musela ze shromáždění odejít o hodinu dřív a cestou do přistaveného vozu ztratila vědomí. Indispozice byla údajně způsobena dehydratací a přehřátím organismu. Lékaři navíc oznámili, že prezidentská kandidátka onemocněla zápalem plic, přičemž diagnóza byla stanovena už v pátek. Na nedělní pietní akt v New Yorku se tedy dostavila už nemocná, aniž to novináři věděli.

Zotavení ze zápalu plic podle expertů trvá obvykle zhruba týden, může být ale delší v závislosti na průběhu onemocnění. V USA je zápal plic osmou nejčastější příčinou smrti. K plicním infekcím je prý Clintonová náchylná, výkonu prezidentského úřadu to ale podle lékařů nebrání.

Nedělní epizoda dodá argumenty těm, kdo opakovaně upozorňují na chabou tělesnou schránku bývalé první dámy, soudí Reuters. Zesílí také hlasy volající po tom, aby oba kandidáti zveřejnili detailní informace o svém zdravotním stavu.

Volební kampaň je v USA mimořádně náročná, kandidáti se špatně stravují, málo spí a jsou vystaveni stresům. Donald Trump se netají svou náklonností ke stravování ve fast foodu.

Trump podle nepotvrzené informace televize CNN zakázal členům svého volebního štábu, aby zdravotní potíže Clintonové jakkoli komentovali. Sám republikánský kandidát, který je obvykle na sociálních sítích velmi aktivní, se k nemoci Clintonové zatím nevyjádřil.

Témata:  Hillary Clintonová Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy