Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu začal soud se zdravotníkem z Osvětimi, který přispěl ke smrti 3681 lidí

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Berlín - V Německu dnes začal proces se zdravotníkem z nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Hubert Zafke (95) čelí obžalobě z účasti na smrti nejméně 3681 lidí.

Soud se koná v Neubrandenburgu na severu Německa. Řízení bylo v minulosti už třikrát odloženo kvůli zdravotnímu stavu souzeného. Krátce před zahájením dnešního líčení se Zafkem, který přijel do soudní síně na kolečkovém křesle, z nařízení soudu opět prohlédl lékař, napsala agentura DPA.

Zafke od 15. srpna do 14. září 1944 pracoval jako příslušník zdravotní služby SS ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. V té době tam bylo v plynových komorách povražděno 3681 lidí. Státní zastupitelství Zafkeho viní z toho, že svou činností přispěl k jejich smrti.

Obžaloba se soustřeďuje na 14 deportačních vlaků, které do Osvětimi-Březinky přijely většinou z Polska, Slovinska, Řecka a Německa. V jedné ze souprav, která dorazila z nizozemského Westerborku, byla i Anne Franková s rodinou.

Loni v červenci soud v Lüneburgu odsoudil na čtyři roky do vězení dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga (94) za napomáhání k vraždě 300.000 lidí. Letos v únoru začal v Detmoldu proces s bývalým dozorcem z Osvětimi Reinholdem Hanningem, který čelí obžalobě z podílu na vraždě 170.000 lidí

Témata:  Německo Osvětim

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy