Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie chce i po brexitu přístup k jednotnému trhu EU. Irsko je proti

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Dublin - Británie chce i po brexitu plný přístup k jednotnému trhu EU, ovšem zároveň s omezením volného pohybu osob. Irský premiér Enda Kenny k tomu dnes uvedl, že takové žádosti Brusel nevyhoví.

Britský ministr pro brexit David Davis, kterého premiérka Theresa Mayová pověřila záležitostmi kolem vystoupení jejich země z EU, minulý týden řekl, že usiluje o "specifickou" dohodu s EU s cílem po brexitu obnovit svrchovanost Británie, snížit imigraci kontrolami na britských hranicích a současně posílit obchod s unií.

Unijní lídři již Británii několikrát upozornili, že jí svůj trh otevřou jen tehdy, pokud bude respektovat čtyři svobody, a to volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu. Spojené království ale chce kontrolovat přistěhovalectví i ze států unie, jak slibovali voličům zastánci brexitu.

"Dovolte mi říci, že v Evropské radě je to věc, ve které se neustoupí. Evropští lídři to vzkázali britské vládě velmi jasně," zdůraznil podle Reuters irský premiér v rozhovoru s irskou rozhlasovou stanicí Newstalk.

Předseda Evropské rady Donald Tusk minulý týden uvedl, že Evropská unie chce mít s Británií po jejím vystoupení ze společného bloku co nejtěsnější vztahy.

Témata:  Velká Británie Irsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy