Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán zkritizoval Brusel: Žene civilizaci do záhuby

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - V Maďarsku dnes začalo podzimní zasedání parlamentu, na kterém s projevem vystoupil premiér Viktor Orbán. Evropská unie podle něj přistupuje naivně k výzvám a problémům, kterým čelí. Zároveň ale řekl, že Maďarsko nechce z unie odejít.

"Bláhovou politiku doprovázejí závratě, a to je zdrojem problémů. Bláhovost v Bruselu je v současné době všeobecným stavem," řekl Orbán.

Současný politický přístup Bruselu povede podle Orbána k civilizační pohromě. "Pomalu, ale jistě," dodal. Řešení vidí i v tom, že se EU zaměří na rovinu členských států jako základny společenství a ne na bruselské instituce.

Maďarský premiér kritizoval také to, že konkurenceschopnost EU se za poslední desetiletí nesmírně propadla, což si rovněž žádá nápravu. "Nechceme opustit EU, ale zlepšit ji," řekl.

K migrační politice poznamenal, že místo vyvolávání problémů v Evropě by měla být poskytována pomoc tam, odkud imigranti odcházejí. "Říjnové referendum o unijních běženeckých kvótách je způsob, jak zemi ochránit," dodal Orbán.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy