Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská vláda rozhodla: Podrobnosti o brexitu zatím nezveřejní

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Než britská vláda aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy, mnoho informací o plánech na vystoupení z Evropské unie zveřejňovat nebude.

Dnes to v parlamentu prohlásil ministr pro odchod z unie David Davis. V této souvislosti upozornil, že doba do spuštění článku 50, který záležitosti vystoupení z EU řeší, proto bude nepříjemná. Premiérka Theresa Mayová opakovaně řekla, že Londýn záměr vystoupit oznámí Evropské unii oficiálně nejdříve začátkem příštího roku.

Kabinet Mayové čelí tlaku na zveřejnění podrobností o připravovaném výstupovém plánu, zájem o informace mají nejen představitelé velkých společností, ale také ostatní státy.

Mayová čas do formální aktivace článku 50 považuje za nezbytný pro přípravu k vyjednávání a také k ujasnění si toho, jaké místo ve světě chce Británie po opuštění EU zaujmout.

Davis dnes také řekl, že chce do výstupového procesu v co největší míře zapojit parlament.

Témata:  Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy