Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Myšlenka evropské armády je opět na stole. Německo a Francie chtějí lepší vojenskou spolupráci

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Myšlenka evropské armády dostává nové obrysy. Berlín i Paříž chtějí výrazně prohloubit spolupráci armád unijních zemí a vytvořit stálé velitelství pro civilní a vojenské mise EU.

Dnes o tom informovala agentura Reuters, která měla možnost nahlédnout do připravovaných návrhů Německa a Francie.

Téma těsnější vojenské spolupráce bude tento týden na pořadu jednání několika evropských představitelů. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se ve středu při projevu v Evropském parlamentu o stavu unie podle Reuters chystá vyzvat členské státy, aby se odpoutaly od nynějšího izolovaného způsobu vzájemné vojenské spolupráce.

V úterý bude německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier diskutovat v Rize o větší vojenské spolupráci s pobaltskými státy a o den později německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová chce na podobné téma jednat s Norskem.

O cestě k evropské armádě budou debatovat premiéři a prezidenti 27 zemí EU bez Británie na pátečním neformálním summitu v Bratislavě. Otevřít tuto otázku chce například český premiér Bohuslav Sobotka. Podle Reuters je možné očekávat příslušné rozhodnutí o spolupráci v obraně do konce roku.

Témata:  EU Francie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy