Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Sýrii: Zásadní zlom nebo domeček z karet? Expert nastínil možnosti

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nová americko-ruská dohoda o příměří v Sýrii může předsatvovat zásadní změnu v mezinárodní snaze ukončit tamní krvavou občanskou válku, soudí bývalý ruský diplomat a expert na mezinárodní vztahy Vladimir Frolov. V komentáři pro server Moscow Times zároveň varuje, že dohoda, která je výsledkem maratonských rozhovorů probíhajících od poloviny července mezi americkým ministrem zahraničních věcí Johnem Kerrym a jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem, se může rovněž velmi jednoduše zhroutit, stejně jako v mnoha předchozích případech.

Žádný jiný plán neexistuje

Dohoda podle experta čelí mnoha zásadním výzvám - musí překonat nedostatek důvěry mezi Moskvou a Washingtonem, nepoddajnými a podezřelými místními silami, vnějšími hráči jako jsou Írán a státy Perského zálivu, mišmaš právních mezer a nedostatečně viditelné vynucovací mechanismy. "Je těžké věřit v její úspěšnou realizaci, ale neexistuje žádný jiný plán," varuje Frolov.  

Pro odcházejí Obamovu administrativu jde o poslední pokus zastavit násilí v Sýrii a vytvořit jistý prostor pro dojednání politické transformace před tím, než se v lednu 2017 chopí moci nová administrativa, připomíná odborník. Soudí, že cílem je ukončit útoky na civilisty a zamrazit válku mezi režimními silami a umírněnými opozičními skupinami a mezitím pokračovat v hlavní americké misi v Sýrii - porážce Islámského státu (IS) a Al-Káidy.   

Byť je odstranění syrského prezidenta Bašára Asada od moci stále nezbytnou podmínkou pro politickou transformaci země, již nejde o bezprostřední americký cíl, míní bývalý diplomat s tím, že pro Kerryho jde o diplomatickou misi, která má představovat jeho odkaz.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Pro Moskvu je nabídka učiněná Spojenými státy extrémně výhodná a naplňuje většinu ruských politických cílů loňské vojenské intervence v Sýrii," deklaruje Frolov. Konstatuje, že jde možná o poslední odrazový můstek k důstojnému politickému odchodu z války, kterou Rusko nemůže vyhrát. Dohoda také uspokojuje ruskou posedlost dosažením mezinárodního statutu nepostradatelného globálního hráče rovného Spojeným státům, podotýká odborník.   

Dohoda legitimizuje ruskou vojenskou intervenci k záchraně Asadova režimu, stejně jako společná protiteroristická operace se Spojenými státy přiznává Rusku roli klíčového partnera pro nadcházející americkou administrativu v otázce budoucnosti Sýrie, pokračuje expert. Dodává, že dohoda pomáhá zmrazit vojenskou situaci na bojišti, která je výhodná pro syrský režim a jeho spojence a zároveň vytváří podmínky pro další oslabování opozice. "Moskva musí tuto dohodu natolik milovat, že je překvapivé, proč vyjednávání trvalo tři měsíce," uvádí Frolov.    

Restart politického procesu

Klíčovou součástí nové dohody je princip dvojího souhlasu při vybírání vojenských cílů ze strany USA a Ruska, což dává Washingtonu možnost vetovat ruské vzdušné operace v oblastech, kde se opozice mísí s bojovníky bývalé Fronty an-Nusrá, a zároveň fakticky uzemnit syrská vládní letadla ve většině Sýrie, vysvětluje ex-diplomat. Doplňuje, že Spojené státy budou mít nezanedbatelné slovo v tom, kde a jak Rusko může v Sýrii udeřit a stejně tak mohou vetovat nasazení nenaváděných bomb, kazetové munice a kerosinových náloží, což je jediná cesta, jakou lze ukončit plošné bombardování civilních oblastí, které přihrává nové rekruty extremistům.     

Moskva na oplatku získá veto ohledně potenciálních amerických útoků na cíle syrského režimu a jeho spojenců, což znemožní likvidovat runwaye vojenských letišť za pomoci střel s plochou dráhou letu, konstatuje Frolov s poznámkou, že Moskva nicméně umožní nadále bombardovat syrské cíle dle libosti Izraeli. Tento dvojitý klíč však nikterak neovlivní pokračování vzdušné operace nad územím, které drží IS, zdůrazňuje expert.  

Obnovený klid zbraní - prvně dojednaný v únoru, ale od té doby široce ignorovaný všemi stranami - může poskytnout potřebný klid k tomu, aby byl za pomoci OSN restartován politický proces, domnívá se někdejší diplomat. Soudí, že klíčovou podmínkou bude ukončení veškerých blokád a umožnění dodávek humanitární pomoci obleženým městům, přičemž zásadní součástí takové dohody nepochybně musí být ukončení obléhání východní části Aleppa režimními silami. Nezanedbatelná pozornost musí být věnována bezpečnosti a logistice dodávek pomoci způsobem, aby z měst neodešli obyvatelé a opoziční bojovníci, zdůrazňuje Frolov.

"Klíčový problém, který může zvrátit tuto americko-ruskou dohodu je požadavek, aby se uznané opoziční skupiny na bojišti distancovaly od jednotek An-Nusrá, na něž pak budou společně mířit ruské a americké nálety," domnívá se odborník. Vysvětluje, že bývalá Fronta An-Nusrá je logisticky zakořeněná v severozápadní Sýrii, především v provincii Idlib, a svým způsobem se z ní stává sunnitská verze Hizballáhu. Pro mnoho povstaleckých skupin tak není distanc od An-Nusřá, natož přímý boj proti ní, přijatelný, jelikož by to oslabilo frontu proti režimu, deklaruje Frolov. Připomíná, že dohoda nezakazuje syrské vládě či Rusku ostřelovat cíle, kde se nachází právě An-Nusrá, přičemž je nemusí ani schválit USA, což zdánlivě umožňuje Asadovi libovolně torpédovat příměří, dokud Rusko bude pouze přihlížet.  

Úspěch dohody bude podle bývalého diplomata záviset především na ochotě Moskvy ukončit boje a stáhnout se z války za důstojných podmínek tím, že přinutí Asada nechat zamrznout vojenskou situaci a zapojit se do smysluplného politického dialogu s opozicí, který zajistí předání moci nové široké syrské vládě, tvrdí odborník s dodatkem, že poslední takový pokus v únoru a březnu skončil ostudně. "Šance jsou silně nakloněny proti této dohodě, ale neexistuje lepší cesta kupředu," uzavírá svůj rozbor Frolov.         

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy