Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zastrašují Koreu. Vyslaly do vzduchu bombardéry B-1B

Bombardér B-1B
Bombardér B-1B
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Soul - USA vyslaly nad Koreu dva strategické bombardéry B-1B jako ukázku americké připravenosti pomoci svému spojenci proti severokorejské hrozbě. KLDR v pátek provedla již pátý test jaderné zbraně.

Bombardéry B-1B schopné nést atomové zbraně přeletěly v doprovodu amerických a korejských stíhaček přibližně 120 kilometrů od hranice obou znepřátelených států. Poté zřejmě zamířily zpět na svou základnu nacházející se na ostrově Guam. Podobné přelety jsou běžné v dobách zvýšeného napětí na Korejském poloostrově.

Jižní Korea nedisponuje jadernými zbraněmi a v obraně proti nevyzpytatelnému severnímu sousedovi spoléhá na hrozbu, kterou pro Pchjongjang představuje americký jaderný arzenál.

Americký zvláštní vyslanec pro Severní Koreu Sung Kim dnes prohlásil, že KLDR jaderným testem projevila "nestoudnou a bezohlednou lhostejnost" ke svým mezinárodním závazkům a její akce vyžaduje ráznou odpověď OSN.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea bombardér B-1B

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy