Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda prý sestřelila dvě izraelská letadla

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Damašek - Syrská armáda tvrdí, že sestřelila izraelské vojenské letadlo a bezpilotní stroj. Armáda židovského státu informaci popřela.

Izrael v noci na dnešek provedl nálet na pozice syrského dělostřelectva v odvetě za pondělní incident, při němž dopadla syrská střela na část Golanských výšin kontrolovaných Izraelem.

Syrská agentura SANA oznámila, že izraelské letadlo zaútočilo v jednu hodinu po půlnoci (o pondělní půlnoci SELČ) na jihu provincie Kunajtra, která leží u hranice. Syřané prý sestřelili jak toto letadlo, tak také bezpilotní stroj.

Izraelská armáda popřela informaci, že přišla v Sýrii o dva stroje. Její mluvčí oznámil, že Izrael sice vyslal letadla nad Sýrii k odvetné akci, ale stroje nebyly syrskou palbou zasaženy. Syrská armáda prý proti nim bez úspěchu použila rakety typu země-vzduch.

V Sýrii platí od pondělního večera příměří, v první fázi má podle dohody trvat 48 hodin a pak by mělo být prodlužováno. Obyvatelé izraelských pohraničních oblastí ale tvrdí, že ze syrské strany hranice je stále slyšet palba. Podobné incidenty jako ten pondělní se staly také minulý týden a Izrael na ně vždy odpověděl palbou na cíle v Sýrii.

Témata:  Sýrie Izraelská armáda Izrael

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy