Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová opět propadne? V berlínských volbách její strana moc šancí nemá

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V neděli se budou konat volby do berlínského zastupitelstva a podle průzkmů to vypadá, že koalice křesťanských a sociálních demokratů oslabí. Bude to tak další tvrdá rána pro kancléřku Angelu Merkelovou a její prouprchlickou politiku.

Útěchou jim může být jedině to, že se v Berlíně nedá čekat žádný dramatický úspěch Alternativy pro Německo (AfD).

Protestní strana v hlasování v Meklenbursku-Předním Pomořansku ze začátku září zaznamenala jeden ze svých dosud nejlepších výsledků, když se ziskem 20,8 procenta hlasů skončila druhá za sociální demokracií. Zároveň jako vůbec první pravicová strana porazila v zemských volbách Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Merkelové.

U voličů bodovala AfD hlavně svou protiimigrační rétorikou, což je také důvod, proč v Berlíně nemá takové šance. Německá metropole si zakládá na tom, že je světu otevřená a tolerantní.

Sociální demokracie (SPD), z jejichž řad je současný primátor Michael Müller, se voliče snaží přilákat slibem, že Berlín zůstane svobodný, lidský a sociální, zelení prosazují otevřenou společnost, více zeleně nebo důslednější boj proti spekulantům s nemovitostmi.

Voliči v předvolebních průzkumech dávají zatím především najevo, že je neuspokojuje vláda současné velké koalice SPD a CDU. Sociální demokraté sice z průzkumů vycházejí nejlépe a mohli by získat kolem 21,4 procenta hlasů, zároveň by ale takový výsledek znamenal ztrátu téměř sedmi procent hlasů oproti volbám v roce 2011. CDU s aktuálními preferencemi 17,4 procenta by ztratila kolem šesti procent.

S takovým výsledkem by pokračování velké koalice, které koneckonců sociální demokracie ani nechce, nebylo možné. K utvoření možné dvojkoalice SPD se zelenými zase nebude stačit ani 18,8 procenta hlasů (17,6 procenta před pěti lety), které by ekologická strana mohla dostat, a v Berlíně tak podle všeho novou koalici bude muset utvořit nejméně trojice stran.

Alespoň teoreticky pro takovou koalici připadají v úvahu Levice, která by mohla získat 16 procent hlasů, a Svobodná demokratická strana (FDP), jež by se s 5,9 procenta měla vrátit do berlínského zastupitelstva. S Alternativou pro Německo, které průzkumy přisuzují 13 procent hlasů, žádná z dalších stran do koalice jít nechce.

Témata:  Německo Berlín volby v Německu

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy