Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 10 nejnebezpečnějších povolání. Některá vás možná překvapí

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

New York - Mysleli jste si, že služba v armádě či u policie je nebezpečná? Pak věřte, že existují i mnohem horší povolání. S některými z nich se setkáváme skoro denně, a přitom by nás nikdy nenapadlo, že je u nich mortalita tak vysoká. Vyplývá to z žebříčku, který na základě úmrtnosti sestavil americký ekonomický portál Bankrate.

10. Taxikář

Taxikáři jsou v ohrožení hned ze dvou důvodů. Nejen, že jsou denně v prozovu a mnohdy musí najezdit stovky kilometrů nebezpečnými cestami přes zaplněná velkoměsta, převáží ale i pasažéry, kteří mohou být nebezpeční. Výjimkou nejsou ani cesty do horších městských čtvrtí, kam by se duchapřítomný člověk nikdy dobrovolně nevydal. 

Úmrtnost: 18 lidí na 100 000 pracovníků

9. Elektrikář

U tohoto povolání vysoká mortalita zřejmě nijak nepřekvapí. Pozor, nejde však o klasické elektrikáře, které si zveme domů, když se nám přeálí pojistky, ale o specialisty na dráty vysokého napětí. Ti nejen že pracují s elektřinou, ale také ve výškách. Obojí má na mortalitu svůj vliv.

Úmrtnost: 19 lidí na 100 000 pracovníků

8. Řidič kamionu

A jsme opět u řidičů, tentokrát těch dálkových. Ti se na rozdíl od taxikářů nemusí denně prohánět zastavěnými městy, místo toho ale stráví mnoho hodin na dálnicích a rychlostních silnicích v kabině mnohatunových kolosů.

Úmrtnost: 25 lidí na 100 000 pracovníků

7. Ocelář

Pracovníci se železem a ocelí tvoří další rizikovou skupinu. Nezřídka pracují s roztavenými kovy ve špinavých zaprášených prostorách a riziko úrazu je zde stejně vysoké, jako nebezpečí nadýchání se splodin a další faktory mající vliv na zdraví člověka.

Úmrtnost: 25 lidí na 100 000 pracovníků

6. Zemědělec

Tohle bude možná pro leckoho překvapením. I přesto, že moderní farmářské technologie činí práci na polích bezpečnější, dlouhé hodiny a blízký kontakt s těžkými stroji si stále žádají vysokou daň.

Úmrtnost: 27 lidí na 100 000 pracovníků

5. Popelář

Zaměstnanci pracující s odpadem málokdy přijdou do styku s něčím hezkým. Nehody se jim mohou stát nejen v souvislosti s těžkými stroji nebo popelnicemi, ale i v kontaktu s odpadem samotným

Úmrtnost: 36 lidí na 100 000 pracovníků

4. Pokrývač

Práce ve výškách je vždy riziková. Nejnebezpečnější z nich je práce pokrývačů, kteří nejen že se musí umět pohybovat na nerovných terénech ve výškách, ale i mistrně pracovat. Není proto překvapivé, že největší mortalitu způsobují pády ze střech.

Úmrtnost: 47 lidí na 100 000 pracovníků

3. Pilot

Ačkoliv je letecká doprava tou nejbezpečnější na světě a piloti za své rizikové povolání dostávají patřičně vysoké mzdy, chyby se stávají, a zde znamená každá větší chyba smrt.

Úmrtnost: 64 lidí na 100 000 pracovníků

2. Rybář

Tak tohle jste asi nečekali. Málokoho by napadlo, že práce rybáře je jakýmkoliv způsobem nebezpečná. Odmyslete si ale poklidné muškování na břehu jezera a vžijte se do kůže námořníka, který den co den vyráží na lov v rybářské bárce a pro nějž je každodenním chlebem rozbouřené moře či oceán. Paradoxně v tomto oboru nejsou natolik vysoké platy, aby si mohli rybáři dovolit bezpečnější lodě či kvalitnější vybavení.

Úmrtnost: 81 lidí na 100 000 pracovníků

1. Dřevorubec

A tady je vítěz smutného žebříčku. Věřte nebo ne, ale povolání dřevorubce je opravdu tím nejnebezpečnějším. Prakticky vše, s čím během své práce přijdou do styku, je totiž může připravit o život. Motorové pily, těžké dřevorubecké stroje, masivní tahače a dalši vozidla, i samotné stromy. Stejně jako vysoké počty úmrtí jsou v rámci této práce vysoké i případy zranění.

Úmrtnost: 110 lidí na 100 000 pracovníků

Témata:  zaměstnání dřevorubci

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy