Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K atentátu v tureckém Vanu se přihlásili kurdští povstalci

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - K atentátu ve městě Van na východě Turecka, při kterém bylo v pondělí zraněno 50 lidí, se přihlásili kurdští radikálové. Bomba nastražená ve vozidle explodovala v pondělí u oblastní kanceláře vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nedaleko sídla úřadu místního guvernéra. 

Uvedla to agentura Reuters s odkazem na stránky blízké Straně kurdských pracujících (PKK). Při výbuchu bylo zraněno na 50 lidí, včetně čtyř policistů a čtyř íránských občanů.

Atentát se odehrál den poté, co ministerstvo vnitra sesadilo z funkcí přes 20 starostů, zejména na kurdském jihovýchodě země, a nahradilo je svými příznivci. Většinou šlo o šéfy radnic, kteří byli zvoleni za opoziční prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), která je podle vlády spřízněna se zakázanou PKK.

Výměna starostů vyvolala v řadě měst na jihovýchodě země střety demonstrantů s policií. Krok vlády kritizovala také ambasáda USA v Ankaře. Podle prohlášení radikálů byl útok právě částečně odvetou za to, že bylo z úřadů vyhození kurdských starostů.

Jejich výměna je podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana součástí tažení proti zaměstnancům ve státní správě se nyní zaměří na příznivce kurdských separatistů. Popřevratové čistky se dosud zaměřovaly na lidi, které režim označil za stoupence hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda viní z červencového pokusu o převrat v zemi.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40.000 obětí.

Témata:  Turecko Kurdové PKK

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy