Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Migranty nezastaví ani ploty. Hravě přelezou i ty nejvyšší

Ani šestimetrové ploty migranty nezastaví
Ani šestimetrové ploty migranty nezastaví
Foto: YouTube

Ceuta – S uprchlíky nemají problémy jen státy jako Itálie, Řecko či Maďarsko, různé incidenty řeší také Španělsko. Zatím poslední se stal tento víkend v jedné ze španělských severoafrických enkláv – v Ceutě.

Migranti se o víkendu pokoušeli překonat hranice a dostat se do španělské Ceuty, která leží v Africe. A to i navzdory šestimetrovému ostnatému plotu, který má tuto španělskou enklávu chránit. Při pokusu dostat se do Evropy strávili migranty nahoře na plotě několik hodin.

Na celý incident dohlížela policie, která následně všechny osoby vrátila do Maroka. Agentura OSN pro uprchlíky už však apelovala na španělskou vládu, aby dodržovala lidská práva všech 150 migrantů, kteří na hodiny uvízli na vrcholu plotu. UNHCR vyzvala k ukončení automatického navracení migrantů chycených na hranicích Ceuty a Melilly marockým úřadům.

Incident zachytily také kamery. Videozáznam ukazuje desítky lidí, kteří sedí na vrcholu vysokých plotů - některé zmítají se chyceni v ostnatém drátu - jak se snaží dostat do Evropy.

Hraniční policie použila jeřáby, aby muže dostala z plotu dolů. Pět mužů bylo hospitalizováno v nemocnici v Ceutě kvůli zraněním od plotu zranění, zatímco zbývající přistěhovalci byli předáni marockým orgánům.

„Používají násilné metody vůči lidem subsaharského původu, kteří byli vráceni do Maroka poté, co strávili několik hodin sezením na plotě," varoval před praktikami afrických úřadů UNHCR. „S uprchlíky musí být zacházeno v atmosféře bez násilí a při plném respektování jejich lidských práv," uvedla organizace ve svém pondělním prohlášení.

Ceuta je spolu s městem Melilla ležícím na východě španělské území na severním pobřeží Maroka, které dohromady tvoří jediné pozemní hranice Evropské unie s Afrikou. Španělsko na obou územích loni vybudovalo opevněné ploty v reakci na nárůst počtu migrantů, kteří se snaží dostat pryč z Maroka.

Témata:  Španělsko uprchlíci Maroko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy