Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU a Polsko se stále přou o jeho ústavní soud

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Štrasburk - První místopředseda komise Frans Timmermans dnes varoval, že spor mezi Evropskou komisí a Polskem o fungování polského ústavního soudu ještě není u konce. Uvedl to při vystoupení před europoslanci.

Vládnoucí strana v Polsku - Právo a spravedlnost (PiS) - loni po svém výrazném vítězství v parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřily k nim také personální změny v ústavním soudu i rychle předložená novela zákona o něm. Tuto prosincovou novelu ovšem sami soudci v březnu odmítli jako protiústavní.

Polsko podle agentura Reuters nedává najevo, že by se chtělo podrobit tlaku. Je přitom velmi nepravděpodobné, že Evropská komise bude s to Varšavu potrestat nejpřísnějšími sankcemi, které se v takových případech předpokládají, tedy zbavení Polska hlasovacích práv v EU. Polsko ale podle některých komentářů může na svůj odpor doplatit při projednávání rozpočtu EU, kde hrozí, že by mohlo přijít o hodně ze společných finančních fondů.

Země sice nedávno přijala nový zákon o ústavním soudu, který řeší některé z dřívějších námitek Evropské komise, její obavy však nerozptýlil. Samotní europoslanci pak největší bývalou komunistickou zemi v EU kritizovali, že podle nich oslabuje demokracii v oblasti kontroly a rovnováhy moci.

„Není to debata proti Polsku, ale o zneužívání současných orgánů, které ohrožují demokracii, právní stát a které jdou proti vlastní společnosti," řekl polský europoslanec Janusz Lewandowski z frakce Evropské lidové strany, která se spojila s dalšími čtyřmi skupinami s návrhem rezoluce kritizující polskou vládu za podkopávání demokratických norem a hodnot. O rezoluci se má hlasovat ve středu.

Polští europoslanci ze strany PiS dnes polskou vládu hájili. „Evropská unie prochází největší krizí - brexit, možná odchod dalších zemí, nedostatek demokratických standardů a migrační krize," řekl europoslanec Ryszard Legutko. Ten také obvinil své kolegy z organizování debaty o Polsku, protože jejich političtí spojenci ztratili mocenský monopol a nemohou se s tím smířit.

Témata:  Polsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy