Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit bude mít negativní dopad na vztah mezi Evropou a asijskými velmocemi, varují analytici

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Brexit bude mít negativní dopad na vztah Evropy s asijskými velmocemi. Podle expertů, které cituje server listu The Japan Times, hrozí Bruselu i Londýnu oslabení pozic ve vztahu k Japonsku i Číně. Tokio se patrně v budoucnu více zaměří na vztahy s Francií a Německem.

Bývalý německý velvyslanec v Japonsku a Číně Volker Stanzel se domnívá, že brexit ve všech oblastech oslabí vyjednávací vliv EU vůči Japonsku a Číně. Změna poměru sil se podle něj projeví i v diskusích o navrhované dohodě o volném obchodu mezi EU a Japonskem. "V Číně se nad brexitem dost radovali," tvrdí Stanzel. "Čína se teď může stát více asertivní, Peking možná znovu otevře otázku přetrvávajícího zbrojního embarga EU," dodává.

Po brexitu může EU zaujmout i vstřícnější postoj k čínským územním nárokům a také být shovívavější k prohřeškům Pekingu v oblasti lidských práv, poznamenala britská nevládní organizace Centrum pro evropskou reformu.

"Myslím, že bez Británie Evropské unii hrozí, že se stane organizací méně nakloněnou liberalizaci světového obchodu, a tedy méně atraktivní pro Japonsko," říká bývalý britský velvyslanec v Japonsku David Warren.

Británie byla dlouhodobě považována za přímluvce Japonska uvnitř EU. Po brexitu ale samotný Londýn nebude podle analytiků schopen zlepšit své obchodní vztahy s Japonskem a Čínou.

Japonsko může najednou chtít navázat těsnější vazby s Německem a Francií. S Německem již Japonsko pojí silná angažovanost v rozvojové pomoci, s Francií zase sázka na jadernou energetiku, připomíná Marie Söderbergová, ředitelka Evropského institutu pro japonská studia.

Témata:  Brexit EU Japonsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy