Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko proti EU? Nechceme kvóty ani migranty, volá lid

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Většina Poláků odmítá kvóty Evropské komise na přerozdělování migrantů napříč zeměmi Evropské Unie. Ukázal to průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.

Více než dvě třetiny Poláků, přesněji 69 procent, jsou proti tomu, aby jejich země přijala nařízením migranty z jiných členských států Evropské unie. Podle výsledků šetření se navíc zvyšuje i počet těch, kteří neschvalují přijetí uprchlíků bez ohledu na kvóty navrhované Bruselem.

Podle průzkumu se lidí obávají nejvíce terorismu a násilí. Až 79 procent respondentů z 69 procent, kteří se vyslovili proti přemístění uprchlíků z Blízkého východu a severní Afriky do Polska, zdůvodnilo svou odpověď právě obavami z teroru.

Nejvíce odpovědí schvalujících přerozdělování přistěhovalců přišlo od voličů nejsilnější opoziční strany Občanská platforma. Naopak v řadách voličů vládní strany Právo a spravedlnost by takový postup našel pochopení pouze u 17 procent respondentů.

Poláci se ale nestaví pouze proti migrantům z Blízkého východu. Průzkum ukázal, že oproti minulému šetření klesla také ochota Poláků přijmout uprchlíky z Ukrajiny, a to o tři procenta.

Jiné průzkumy ukazují, že čím dál tím více lidí je nespokojeno s uprchlickou krizí a odmítá přijímání migrantů také v Maďarsku. 

Ještě v loňském roce se 52 procent Maďarů domnívalo, že s uprchlíky třeba zacházet lidštější. Tento názor ale ustupuje do pozadí a v současnosti jej zastává pouze 44 procent obyvatel.

Deník Magyar Nemzet s odkazem na výsledky průzkumu institutu Publicus také uvádí, že přijetí migrantů odmítá až 80 procent dotázaných Maďarů. Účast na říjnovém referendu proti migračním kvótám avizovalo 53 procent respondentů, tedy o dvě procenta více než před měsícem.

Témata:  Polsko Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy