Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 10 věcí o islámu, o kterých jste neměli ani ponětí

Arabština
Arabština
Foto: Pixabay

New York - Počet vyznavačů muslimského náboženství narůstá a v nejen Česku se postupně objevují skupiny, které islámskou víru ve své zemi odmítají. Ne vše, co prezentuje radikální uskupení Islámský stát, ale k islámu jako takovému opravdu patří. Přinášíme vám proto přehled deseti faktů o islámu, o kterých jste podle serveru Huffington Post určitě nevěděli.

1. Homosexualita není zločin

Pravděpodobně už všichni slyšeli o veřejných popravách homosexuálů prováděných Islámským státem. A ve více než tuctu muslimských zemích je trestem za homosexualitu smrt. Pravda je ale taková, že islám homosexualitu nezakazuje ani neodsuzuje. Na rozdíl od křesťanství totiž hřích posuzuje na základě činností, nikoliv touhy a emocí.

2. Změna pohlaví je naprosto v pohodě

Transgenderoví lidé mají k islámu cestu otevřenou. Změna pohlaví totiž muslimské víře nijak neodporuje. Írán je dokonce druhou zemí na světě, kde se provádí nejvíce těchto operací a můžete na ně dokonce získat vládní dotaci. Jde totiž o vrozenou věc, za kterou se lidé nemusí nijak stydět.

3. Antikoncepce a potrat? Žádný problém

Podobně jako v prvním případě i zde je muslimská víra silně odlišná od křesťanství. Islám sice zakazuje mimomanželský sex, antikoncepci ale podpořil i prorok Mohamed. Potrat je už téma diskutabilní, podle proroka ale plod není považován za osobu první čtyři měsíce své existence.

4. Muslimové nemají problém s Darwinovou evoluční teorií

Charles Darwin sice jako první formuloval myšlenky přirozeného výběru, teorie o evoluci ale sahají daleko před něj. Jako jeden z prvních evolučních teoretiků je označován Al-Jahiz, který byl členem hnutí Mu'tazila napadající doslovné interpretace Písma. 

5. Arabové nejsou vyvolení

Arabští muslimové si arogantně myslí, že jsou nadřazení oproti ostatním věřícím. Server sice přiznává, že Adam a Eva se po svém vyhnání z nebes poprvé sešli v Mekce. Abraham postavil první dům Boží v Mekce. Abraham také vzal svého syna do hor Mekky. Prorok Mohamed byl Arab, narozený v Mekce. A Korán sám o sobě je v arabštině a byl poprvé odhalen v Mekce. Ale muslimové přijímají náboženství Hebrejské Tóry a ctnostný národ nepotřebuje vedení z nejoblíbenějšího božího Proroka. 

6. Nemůžete spálit Korán

Hořící Korán je oblíbeným nástrojem odpůrců islámu. Pravdou je, že Korán není kniha, proto spálit nelze. Je to zjevení Boha, tedy slova samotná. Písemné rukopisy, které muslimové čtou, se naýávají Mus'haf, v překladu sbírka stránek. A pálení těchto knih provádí i sami muslimové, když jsou na konci své životnosti.

7. Duchové neexistují

Muslimové na duchy nevěří. Nevěří v to, že by se mrtví lidé vraceli. Jakmile zemřete, jste pryč. Vaše existence na této rovině reality skončila a vy musíte jít dál. Oproti tomu věří na džiny, které popisují jako bytosti z čisté energie.Prorok Mohamed se také vyslovil proti astrologům, věštcům jasnovidcům a dalším povoláním bez podložených vědecky prokazatelných účinků.

8. Muslimové vynalezli vědu

Muslimové nám dal moderní vědecké metody, a to díky muži, který by mohl směle konkurovat Ensteinovi. Vědec z 10. století Hasan Ibn Al-Haytham je na západě známý jako Alhazen. Na základě skeptického myšlení tvrdil, že bez pokusů nelze teorii nikdy ověřit. Vyvinul proto experimentální vědecké metody, kterým vděčíme za každý technologický pokrok dosažený v posledním tisíciletí.

9. 5+2 dieta

Vědecky potvrzeno,doktory schváleno, dieta 5+2 funguje. A pochází z islámu. Co dodat?

10. Mohamed a jeho učedníci měli sexuální otroky

Střet civilizací mezi islámem a křesťanstvím položil základy křížových výprav, které se udály v reakci na rozšiřování muslimského práva napříč Středním východem. Není pochyb o tom, že na obou stranách došlo k mnoha válečným zločinům, pravidla války stanovená prorokem Mohamedem ale mají morální převahu. Pravidla totiž zakazují vraždit ženy, děti a civilisty, zakazují vojákům zabíjet zvířata a ničit nepřátelům zemědělství a zdroje vody. Islám tak položil základy Ženevské úmluvy o zacházení s vězni. Na druhou stranu otroctví bylo na denním pořádku, a jak vidíme právě u IS, který tuto otázku znovu otevřel, zotročování a pohlavní zneužívání dodnes nevymřelo.

Témata:  muslimové Islám

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy