Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Gang migrantů šikanoval Nizozemce. Zasahovala policie

Migranti si neberou servítky. Doplácí na to Nizozemci
Migranti si neberou servítky. Doplácí na to Nizozemci
Foto: YouTube

Zaandam (Nizozemí) – Velmi znepokojivé a drastické záběry zachycující gang mladistvých terorizujících Nizozemce, se objevily na internetu. Video natočili sami výtržníci, kteří se chlubí, že policie proti nim nezasahuje. Upozornil na to server Express.

Skupina asi deseti mladíků původem z Turecka je v nizozemském městě Zaandam velmi dobře známá díky svým kouskům. Mnohé z nich se objevily na YouTube. Cizinci přitom nezastrašují jen místní obyvatele, ale dokonce i policii a tamní politiky.

Jak informuje Express, na jednom z videí je například vidět jeden z Turků, jak bez obav tancuje na střeše policejního auta. Minulý týden také vyšlo najevo, že skupina je spojena s opakovaným zastrašováním občanů, jeden z jejích členů byl také natočen ve chvíli, kdy napadl a zbil cyklistu.

V pondělí navíc gang napadl členku městské rady Zaandamu Juliette Rotovou, počíhal si na ni před jejím domem. „Vyskočili z auta a začali natáčet a zastrašovat mě. Ilgun mě obviňoval, že jsem způsobila jejich stigmatizaci," uvedla politička. „Stáli přímo přede mnou velmi hrozivým způsobem. Z vozu na mě křičeli něco jako 'víme, kde vás najít'," dodala.

Skupina je svými kousky a videi velmi známá, dostala se dokonce do jedné z nizozemských talk-show. V ní vystoupil Ismail Ilgun, mluvčí skupiny, další členové seděli za ním a odmítali si sundat sluneční brýle.

Ve svém posledním videu, Ilgun nazval Nizozemce rasisty. „Jsem Erdoganův bojovník, Turek, který zůstane v Nizozemsku a který bude vydělávat hodně peněz z videí, aniž bych musel pracovat," tvrdil mladík.

Během rozhovoru vůdce gangu také obvinil nizozemská média, že stigmatizují migranty a že přispívají k šíření nenávisti. Tvrdil, že jeho skupina se jen tak poflakuje po ulicích, protože jim městská rada nedala centrum pro mládež.

Cinderella Meijerová, která pracuje v centru pro mládež, vysvětlila, že skupina byla z centra pro mládež vyhozena, protože v něm poškozovala věci a dokonce i kradla. „Už to tak chodí deset let. Dostanou od městské rady vše, vše je opraveno. Ale pokaždé majetek zničí a rozkradou. Dokonce nám vyhrožovali střelnou zbraní, když jsme se jim snažili zabránit, aby uvnitř kouřili," dodala.

Podle posledních zpráv nizozemských médií však policie po dlouhé době nečinnosti podnikla akci – v pondělí podnikla razii, při které mladíky zadržela. Většinu z nich, ve věku 19 až 28 let, už propustila, mluvčí gangu Ismail Ilgun (19) je ale stále za mřížemi. Prý kvůli pobuřování.

Témata:  uprchlíci Nizozemí

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy