Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Detaily z nehody ruského A321: Lidé nezemřeli při výbuchu, ale...

Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.
Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.
Foto: Oneindia News

Vyšetřování tragické letecké nehody letadla plného ruských turistů nad Sinajským poloostrovem přineslo další detaily o tomto strašlivém neštěstí a kruté smrti 224 lidí na palubě letadla. Velká většina z nich podle expertů nezemřela při explozi nebo dopadu letadla, ale postihlo je těžké barotrauma.

Výbuch v nákladním prostoru utrhl loni v říjnu nad Sinajským poloostrovem ruskému letounu A321 celou zadní část. Exploze nastala jen 22 minut po startu letadla a vedla k nekontrolovatelnému pádu.

Tragickou nehodu nepřežilo 224 lidí. K útoku se podle portálu Mirror přihlásil Islámský stát, který i zveřejnil podobu použité výbušniny.

Experti po dlouhých měsících zveřejnili další výsledky vyšetřování přibližující strašlivé okolnosti tragédie. Příbuzní obětí nebyli podle portálu Mirror schopni identifikovat své blízké, protože jejich těla utrpěla masivní poškození. "Většina těl je ošlivě zohavená, je nemožné poznat, že to byli lidské bytosti," uvedl portál výpověď některých příbuzných.

Podle expertů velká většina pasažérů nezemřela kvůli výbuchu nebo dopadu letedla, ale už během střemhlavého letu, kdy je podle portálu Mirror postihlo vážné barotrauma, které způsobily náhlá změna tlaku těsně po výbuchu a extrémně rychlý sestup. Lidé na palubě byli také vystaveni příšernému přetížení.

Původně se spekulovalo o tom, že bomba, která utrhla letadlu ocas, byla schovaná pod jedním ze zadních sedadel, vyšetřování ale ukázalo, že k výbuchu došlo v nákladním prostoru.

Podle portálu Mirror se má za to, že bombu do letadla umístil minimálně jeden zaměstnanec letiště v Šarm aš-Šajch najmutý teroristy. Výbušné zařízení bylo následně zakryto dalším nákladem, proto na něj nikdo nepřišel.

K útoku se přihlásila teroristická skupina hlásající příslušnost k IS, nicméně egyptské úřady podle Mirroru nemají dostatek důkazů o tom, co výbuch způsobilo.

Témata:  Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy