Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácká armáda už dobyla některá území ovládaná IS, Mosul ale džihádisté stále drží

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád – Ozbrojenci Islámského státu už ztratili polovinou území, které ovládali v Iráku. USA rovněž oznámily, že zemi finančně pomohou a přispějí miliony dolarů na řešení humanitární krize.

Irácké síly podporované koalicí v čele s Američany již získaly kontrolu nad polovinou území, které v zemi ovládal IS. Během své návštěvy Bagdádu to dnes uvedl náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken.

Washington podle něj také poskytne zemi pomoc v hodnotě 181 milionů dolarů (4,4 miliardy Kč) na řešení humanitární krize, se kterou se Irák potýká navzdory pokroku, kterého bylo dosaženo na bojišti. Podle OSN muselo kvůli násilnostem opustit své domovy již více než 3,3 milionu Iráčanů.

Přestože Islámský stát v poslední době utrpěl na bojovém poli, stále kontroluje Mosul, druhé největší irácké město. Irácká armáda doufá, že zahájí operaci na dobytí Mosulu ještě letos. Kvůli těmto bojům by podle odhadů mohl přijít o střechu nad hlavou další milion lidí. Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho islamisté v roce 2014 bez boje ovládli.

Přípravy na ofenzivu komplikuje složitá vnitropolitická situace. Koncem srpna parlament vyjádřil nedůvěru ministru obrany Chálidovi Ubajdímu, který byl obviněn ze špatného nakládání s penězi určenými na obranu. Ubajdí byl přitom hlavní postavou v boji proti Islámskému státu.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy