Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Dnes v noci chci do nebe." Tisk zveřejnil děsivou komunikaci teroristů.

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý deník Süddeutsche Zeitung dnes zveřejnil komunikaci dvojice teroristů, kteří v červenci zaútočili v bavorských městech Ansbach a Würzburg.

Je z ní vidět, jak se oba muže, kteří útočili ve jménu Islámského státu (IS), snaží na dálku ovlivnit někdo, kdo jim dává tipy, jak postupovat. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že členové IS přes internet vyhledávají osoby ochotné spáchat teroristický útok.

Riaz Khan A. (17) přišel do spolkové republiky loni a po nějaké době dostal ubytování u německé rodiny nedaleko Würzburgu. Nikoho přitom nenapadlo, že mladík je fanatik, který komunikuje s Islámským státem a který je schopen zaútočit sekerou a nožem na cestující regionálního vlaku.

Takto vypadala komunikace s "instruktorem" IS:

Zástupce IS: "S jakou zbraní plánuješ zabíjet?"

Riaz A.: "Nůž a sekera jsou nachystané."

Zástupce IS: "Bratře, nebylo by lepší to udělat autem?"

Riaz A.: "Neumím řídit auto."

Zástupce IS: "Měl by ses to naučit."

Riaz A.: "To trvá."

Zástupce IS: "Škody by pak byly výrazně větší."

Riaz A.: "Dnes v noci chci přijít do nebe."

Dvojice byla opakovaně v kontaktu i v den útoku 18. července. Riaz A. dokonce odeslal zprávu i z vlaku směřujícím do do Würzburgu, v němž posléze vážně zranil několik lidí. "Začínám," napsal. "Teď se dostaneš do nebe," zněla odpověď.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy